Revolution inom båtindustrin

Den revolution som just nu pågår inom fordonsindustrin är en tydlig vägledning för vad som också kommer att hända inom båtindustrin. Kanske kan vi snart hitta denna och liknande uppladdningsbara ”powerbanks” i skärgården inom kort?

På bilsalongen i Genève, som pågår fram till den 17 mars, visar Volkswagen Group Components en designstudie av en mobil snabbladdningsstation. Med sin kompakta design kan denna ”powerbank” installeras var som helst där efterfrågan finns eller där laddningsmöjligheter för elbilar saknas.

Den mobila laddstationen fungerar precis som en powerbank, av den typ vi använder till våra mobiltelefoner, men är istället framtagen för elbilar – betydligt större och kraftfullare. Den har en laddningskapacitet på upp till 360 kWh, vilket är tillräckligt för att ladda upp till 15 elbilar. Batterierna i elbilar kan laddas snabbt och effektivt tack vare DC snabbladdningsteknik, med en kapacitet på 100 kW.

Om stationen laddas med förnybar energi från sol eller vind kan laddstationen tillfälligt lagra energin och därmed erbjuda CO2-neutral körning med bilen.

Länder som Sverige som matar in en hög andel förnybar energi i nätverket kommer för första gången att kunna lagra en procentandel av energin med denna laddningsstation. Samtidigt avlastar mellanlagringen av energi elnätet under perioder med hög belastning.

Laddstationens teknik är baserad på Volkswagen-koncernens elfordonsplattform MEB och är utformad för att använda plattformens battericellsmoduler. Laddningsstationen kommer att ge batterier från elbilar ett andra liv eftersom uttjänta batterier kan rekonditioneras och sedan återanvändas i dessa stationer, vilket minskar användningen av värdefulla råvaror på lång sikt.

Läs hela artikeln på svenska här:
https://via.tt.se/pressmeddelande/volkswagens-powerbank-for-elbilar-visas-upp-i-geneve?publisherId=1995691&releaseId=3252199